Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

zadna metoda nie daje 100% gwarancji

jestes juz doswiadczona samoobserwatorkatez mi się wydawało, tymbardziej, że każdy cykl wyglądał tak samo(jutro wstawię część) czuliśmy się bardzo pewnie, aż do dziś...

Gdyby serce było o 19, a śluz pojawiłby się o 20, to pewnie mógłby być ów wyjątkowy przypadek zawodności metody.podałam ten przykład bardzo teoretycznie, jest to mało prawdopodne, zwłaszcza, że od współżycia zwykle powstrzymuje się nie dzień przed wystąpieniem śluzu a kilka. U mnie to jest teraz bardzo wyjątkowa sytuacja. Przejrzałam wykresy, wielu kobiet w wielu krajach i nie spotkałam czegoś podobnego.
Stosujące anty zachodzą w nieplanowane ciąże częściej.
a ja tam bym chciała dzidzie...jaki ten świat jest przewrotnyzgadza się bardzo przewrotny:( To nie jest tak, że ja nie chcę dzieci wogóle, tylko nie chcę teraz. Pod wpływem przyjaciółki instruktorki postanowiliśmy stosować npr, pomimo docinek i złośliwości ze strony rodziny i znajomych. Powiem szczerze, że niestety pod wpływem ostatnich wydarzeń zaczynać mieć kryzys jeśli chodzi o npr. Tyle wyrzeczeń, nauki, obserwacji poświęconego czasu i ...Mam nadzieję, że się martwie na zapas...
Jest sex, może być i dziecko.czy Ty myslisz, że ja jestem jakąś durną małolatą, która idzie do łóżka bez jakiegokolwiek przygotowania a póżniej jest zdziwiona, że jest w ciąży? Otóż nie! Prowadzę obserwację od ponad roku, poprzedzone kursem nauki metody i BARDZO wnikliwą analizą podręcznika. Często nawet byłam o wiele bardziej ostrożniejsza niż wymagała tego metoda! Nigdy nie korzystałam i nie mam zamiaru korzystać z okresu płodnego! Uważam, że bardzo świadomie i odpowiedzialnie podchodzę zarówno do swojej płodności jak i samego współżycia. Przestrzegałam zasad a Ty mi zarzucasz, że jestem sama sobie winna i nie mam prawa czuć się zawiedziona, zastanów się co Ty wogóle piszesz!
To trochę późno na myślenie w takich kategoriach.To znaczy w jakich kategoriach? quote=Maalgorzata]Przy Twoim podejściu będziesz panikować zawsze[/quote] przez 14 cykli, które prowadziłam nigdy nawet nie podejrzewałam, że mogę być w ciąży, czułam się bardzo pewnie z wybranym przeze mnie sposobem planowania rodziny i nigdy nie miałam podstaw do jak to nazwałaś paniki a teraz mam realne powody do obaw!
Naprawdę nie znasz nikogo, u kogo anty zawiodła?no akurat nie znam. Na studiach wiele moich koleżanek stoswało gł. jakies tabletki i żadna nie wpadła, no poza jedną ale ona nic nie stosowała tylko jakoś sobie dni odejmowała ale i tak chyba ze 4 lata tak ciągnęł aż wpadła:)A no i moja siostra od 11 lat tabletki bierze(z przerwą na ciążę) i też skutecznie odkłada i min. dlatego nikt w rodzinie nie rozumie naszego wyboru.O właśnie i to też mnie wkurza jedni 4 lata na jakiś wyliczeniach ciągną a ja tak się przykładam i tylko stres...
Dziś jest mój 5 dc, rano współżyłam z mężem a wiieczoram pojawił się śluz płodny
Rozmawiała z instruktorką i nie jest to reguła ale zalecenie i w moim przypadku tzn. gdy płodność pojawia się dużo szybciej niż w poprzednich obserwowanych cyklach nie ma to znaczenia.
W angielskiejczy ja coś wspominałam o metodzie angielskiej? Wytłumaczyłam już powyżej o co chodzi, widocznie dla niektórych niewystarczająco jasno: to był 5dc i prawdopodobieństwo wystapienia u mnie śluzu płodnego było tak samo niskie rano jak i wieczorem.
czy ja coś wspominałam o metodzie angielskiej?Ano nie. Tak się składa, że metodę angielską znam bardzo dobrze, jestem nauczycielem. Metody Roetzera nie znam tak dobrze, więc bez zaglądania w podręcznik wypowiadam się tylko o metodzie podwójnego sprawdzenia.
to nie jest przyspieszenie o 2-3dni, tylko 8
nie zarzucaj mi zaniedbania!

Ale ucze sie jeszcze o szyjce (narazie nie wstawilam do wykresu bo nie jestem pewna odczuc, zrobie to w nastepnym cyklu) Im wiecej info. tym lepiej...
[/quote][quote=marta19] Maalgorzata: Jest sex, może być i dziecko.przez 14 cykli, które prowadziłam nigdy nawet nie podejrzewałam, że mogę być w ciąży, czułam się bardzo pewnie z wybranym przeze mnie sposobem planowania rodziny i nigdy nie miałam podstaw do jak to nazwałaś paniki a teraz mam realne powody do obaw! [/quote]
czy Ty myslisz, że ja jestem jakąś durną małolatą, która idzie do łóżka bez jakiegokolwiek przygotowania a póżniej jest zdziwiona, że jest w ciąży? Otóż nie! Prowadzę obserwację od ponad roku, poprzedzone kursem nauki metody i BARDZO wnikliwą analizą podręcznika. Często nawet byłam o wiele bardziej ostrożniejsza niż wymagała tego metoda! Nigdy nie korzystałam i nie mam zamiaru korzystać z okresu płodnego! Uważam, że bardzo świadomie i odpowiedzialnie podchodzę zarówno do swojej płodności jak i samego współżycia. Przestrzegałam zasad a Ty mi zarzucasz, że jestem sama sobie winna i nie mam prawa czuć się zawiedziona, zastanów się co Ty wogóle piszesz!
Maalgorzata: To trochę późno na myślenie w takich kategoriach.
To znaczy w jakich kategoriach? quote=Maalgorzata]Przy Twoim podejściu będziesz panikować zawsze
z kolei tempka tez idzie w gore, nic nie rozumiem...
. Bede lepiej obserwowac i interpretowac 

Czy mogłabyś wprowadzić poprzedni cykl? To ważne.wprowadziłam cykl 14