Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
zadna metoda nie daje 100% gwarancji
tez mi się wydawało, tymbardziej, że każdy cykl wyglądał tak samo(jutro wstawię część) czuliśmy się bardzo pewnie, aż do dziś... jestes juz doswiadczona samoobserwatorka
podałam ten przykład bardzo teoretycznie, jest to mało prawdopodne, zwłaszcza, że od współżycia zwykle powstrzymuje się nie dzień przed wystąpieniem śluzu a kilka. U mnie to jest teraz bardzo wyjątkowa sytuacja. Przejrzałam wykresy, wielu kobiet w wielu krajach i nie spotkałam czegoś podobnego. Gdyby serce było o 19, a śluz pojawiłby się o 20, to pewnie mógłby być ów wyjątkowy przypadek zawodności metody.
Stosujące anty zachodzą w nieplanowane ciąże częściej.
zgadza się bardzo przewrotny:( To nie jest tak, że ja nie chcę dzieci wogóle, tylko nie chcę teraz. Pod wpływem przyjaciółki instruktorki postanowiliśmy stosować npr, pomimo docinek i złośliwości ze strony rodziny i znajomych. Powiem szczerze, że niestety pod wpływem ostatnich wydarzeń zaczynać mieć kryzys jeśli chodzi o npr. Tyle wyrzeczeń, nauki, obserwacji poświęconego czasu i ...Mam nadzieję, że się martwie na zapas... a ja tam bym chciała dzidzie...jaki ten świat jest przewrotny
czy Ty myslisz, że ja jestem jakąś durną małolatą, która idzie do łóżka bez jakiegokolwiek przygotowania a póżniej jest zdziwiona, że jest w ciąży? Otóż nie! Prowadzę obserwację od ponad roku, poprzedzone kursem nauki metody i BARDZO wnikliwą analizą podręcznika. Często nawet byłam o wiele bardziej ostrożniejsza niż wymagała tego metoda! Nigdy nie korzystałam i nie mam zamiaru korzystać z okresu płodnego! Uważam, że bardzo świadomie i odpowiedzialnie podchodzę zarówno do swojej płodności jak i samego współżycia. Przestrzegałam zasad a Ty mi zarzucasz, że jestem sama sobie winna i nie mam prawa czuć się zawiedziona, zastanów się co Ty wogóle piszesz! Jest sex, może być i dziecko.
To znaczy w jakich kategoriach? quote=Maalgorzata]Przy Twoim podejściu będziesz panikować zawsze[/quote] przez 14 cykli, które prowadziłam nigdy nawet nie podejrzewałam, że mogę być w ciąży, czułam się bardzo pewnie z wybranym przeze mnie sposobem planowania rodziny i nigdy nie miałam podstaw do jak to nazwałaś paniki a teraz mam realne powody do obaw! To trochę późno na myślenie w takich kategoriach.
no akurat nie znam. Na studiach wiele moich koleżanek stoswało gł. jakies tabletki i żadna nie wpadła, no poza jedną ale ona nic nie stosowała tylko jakoś sobie dni odejmowała ale i tak chyba ze 4 lata tak ciągnęł aż wpadła:)A no i moja siostra od 11 lat tabletki bierze(z przerwą na ciążę) i też skutecznie odkłada i min. dlatego nikt w rodzinie nie rozumie naszego wyboru.O właśnie i to też mnie wkurza jedni 4 lata na jakiś wyliczeniach ciągną a ja tak się przykładam i tylko stres... Naprawdę nie znasz nikogo, u kogo anty zawiodła?
Dziś jest mój 5 dc, rano współżyłam z mężem a wiieczoram pojawił się śluz płodny
Rozmawiała z instruktorką i nie jest to reguła ale zalecenie i w moim przypadku tzn. gdy płodność pojawia się dużo szybciej niż w poprzednich obserwowanych cyklach nie ma to znaczenia.
czy ja coś wspominałam o metodzie angielskiej? Wytłumaczyłam już powyżej o co chodzi, widocznie dla niektórych niewystarczająco jasno: to był 5dc i prawdopodobieństwo wystapienia u mnie śluzu płodnego było tak samo niskie rano jak i wieczorem. W angielskiej
Ano nie. Tak się składa, że metodę angielską znam bardzo dobrze, jestem nauczycielem. Metody Roetzera nie znam tak dobrze, więc bez zaglądania w podręcznik wypowiadam się tylko o metodzie podwójnego sprawdzenia. czy ja coś wspominałam o metodzie angielskiej?
to nie jest przyspieszenie o 2-3dni, tylko 8
nie zarzucaj mi zaniedbania!
przez 14 cykli, które prowadziłam nigdy nawet nie podejrzewałam, że mogę być w ciąży, czułam się bardzo pewnie z wybranym przeze mnie sposobem planowania rodziny i nigdy nie miałam podstaw do jak to nazwałaś paniki a teraz mam realne powody do obaw! [/quote] [/quote][quote=marta19] Maalgorzata: Jest sex, może być i dziecko.
czy Ty myslisz, że ja jestem jakąś durną małolatą, która idzie do łóżka bez jakiegokolwiek przygotowania a póżniej jest zdziwiona, że jest w ciąży? Otóż nie! Prowadzę obserwację od ponad roku, poprzedzone kursem nauki metody i BARDZO wnikliwą analizą podręcznika. Często nawet byłam o wiele bardziej ostrożniejsza niż wymagała tego metoda! Nigdy nie korzystałam i nie mam zamiaru korzystać z okresu płodnego! Uważam, że bardzo świadomie i odpowiedzialnie podchodzę zarówno do swojej płodności jak i samego współżycia. Przestrzegałam zasad a Ty mi zarzucasz, że jestem sama sobie winna i nie mam prawa czuć się zawiedziona, zastanów się co Ty wogóle piszesz!
Maalgorzata: To trochę późno na myślenie w takich kategoriach.
To znaczy w jakich kategoriach? quote=Maalgorzata]Przy Twoim podejściu będziesz panikować zawsze
wprowadziłam cykl 14 Czy mogłabyś wprowadzić poprzedni cykl? To ważne.