Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    cerisecerise: pierogi z jagodami, gdzie ja o tej godzinie jagody dostanę :devil:


    Eeeee...? W lesie?:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 5th 2012 zmieniony
     permalink
    zupa gulaszowa pycha !

    potwierdzam [robiłam wg tego przepisu ]

    szkopuł w tej zupie polega jednak na tym, żeby dobrą część indyka kupić hahahahhaha :devil:
    --
  1.  permalink
    Mam za płotem, wyślę męża :tongue:
    Kurde, jutro chyba muszę zrobić z jagodami, bo nie wytrzymam. A jak będą śliwki, to knedle ze śliwkami, bo też uwielbiam.

    A co do pierogów jeszcze- to moi uwielbiają pierogi z kaszą gryczaną. Bierze się 100g kaszy (ugotowanej), 3 łyżki sera białego, zeszkloną cebulkę, pieprz. Pycha są. Maluchy dostają z wody, a ja szaleję i potem sobie na masełku odsmażam. Zawsze je dla nas robię jak mąż chce ruskie. Bo ruskich to ani nie lubię jeść ani robić :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    TEORKA: szkopuł w tej zupie polega jednak na tym, żeby dobrą część indyka kupić hahahahhaha :devil:


    To fakt;) Chyba,że są tacy co lubią się babrać z podudziami indykowymi;)))

    A już tak na serio podejrzewam,że z każdego innego zwierza można tę zupę zrobić. U nas w ogóle króluje indyk- efekt możliwości kupienia mięsa wprost z ubojni. Nie dość,że świeżo to jeszcze tanio, jak za zboże.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    Jaheira: A już tak na serio podejrzewam,że z każdego innego zwierza można tę zupę zrobić.


    no ja następnym razem zrobię po prostu z kurzych cycków chyba :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    Jaheira: to jeszcze tanio, jak za zboże.

    to chyba niezbyt tanio:updown:
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
    • CommentTimeJul 5th 2012 zmieniony
     permalink
    A mi ślina wisi na te pierogi ze szpinakiem nie ma takiej emotikony buuuuuu
    The_fragile mój problem z zatwardym ciastem rozwiązał się w momencie zagniatania z wrzątkiem - szybko i mocno trzeba zagnieść a jak mi zbyt kruche wychodzi, to podlewam olejem i się robi plastelinowate. No i stolnicy nie mam...
    --
    •  
      CommentAuthordanap
    • CommentTimeJul 5th 2012 zmieniony
     permalink
    super wątek ale ja niestety nie mam żadnych szczególnych przepisów od początku Gaja jadła to co my edit: a czasem to co zwierzaki ;)
    jedyne co mogę polecić to
    szybkiego tosta:
    chleb tostowy "panierowany" w jajku z cukrem (lub bez) i cynamonem, wrzucam na sekundę na patelnię i gotowe
    deser:
    banan pokrojony+ potarte jabłko "podsmażone" na maśle aż zrobi się jednolita masa do tego dodaje płatki (owsiane, orkiszowe, z amarantusa, otręby- generalnie to co mam) doprawiam cynamonem i jest deser na ciepło
    --------------------------------------
    wszystkie dzieciaki są super! dawajcie więcej. Moja córka niestety (albo stety) zasuwa już najczęściej sztućcami więc skończył się czas pstrykania umorusanych fot
    :cry:
    •  
      CommentAuthordanap
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    elfika: a nie masz zadnych starch?

    mam może później wstawię kilka
    elfika: od 1,5 na sztuccach lecimy ;)


    ciekawe czy to szybciej niż dzieciaki karmione "normalnie"
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    dobra, zabiera się za pierogi z eszpinakie, które wrzuciła Ceri.\otrzegam autorkę, że jak znowu i nie wyjdzie ciasto, wysyła do niej kurierem ;)))))))
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    my dziś mamy na obiad pulki (ziemniaki w mundurkach) ze śledziem w śmietanie.
    i tu moje pytanie - czy mogę małej podać ziemniaka ze śmietaną?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Ja nie mam siły gotować w ten skwar, ale zapodam Wam przepis na cielęcinkę - to chyba maluchy mogą jeść?

    0,5kg cielęciny
    4 pory
    przyprawy

    Cielęcina w paseczki i do naczynia żaroodpornego (wysmarowanej leciutko oliwą), na to pokrojone w krążki pory, przyprawy jakie tylko chcecie i zapiekać w 200 stopniach przez pół godziny - cielęcinka jest krucha, pory nadają jej słodyczy, dla nas palce lizać.

    Treść doklejona: 06.07.12 11:02
    Natalaa, a śmietana to chyba ciężkostrawna?
    --
  2.  permalink
    Natalaa: ze śmietaną?

    Z przetworami mleka to trzeba ostrożnie.
    Jak jej trzy dni temu zaczęłaś rozszerzać dietę, to bym nie ryzykowała

    Treść doklejona: 06.07.12 11:04
    Magdalena: otrzegam autorkę, że jak znowu i nie wyjdzie ciasto, wysyła do niej kurierem ;)))))))

    Spoko, Ewunia wszystko wtrząchnie :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    ja do ciasta na pierogi daję gorącej wody i oleju/oliwy - ciasto jest mięciutkie - ostatnio zrobiłam z tego ciasta pierogi z jagodami - pycha! a i dzieciakom lepiej się jadło bo miękkie ciasto
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    cerisecerise: Jak jej trzy dni temu zaczęłaś rozszerzać dietę, to bym nie ryzykowała

    Zaczęłam wcześniej.
    W sobotę teściowa dała jej ziemniaki w zsiadłym mleku (!!!!!!) :shocked:
    małej nic nie było na szczęście.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Natalaa: W sobotę teściowa dała jej ziemniaki w zsiadłym mleku (!!!!!!) :shocked:
    małej nic nie było na szczęście.

    no ale to nie zienia faktu, że to jest nieostrożne i jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, czy sietana lub zsiadłe leko jest ok dla dziecka 6iesięcznego, to NIE.
    Poza ty, oi zdanie śietana jako sos do zieniaków generalnie nie jest zdrowym nawykie żywieniowy.
    Ale każdy robi jak uważa ;)

    Treść doklejona: 06.07.12 12:10
    Tyczase donosze, że pierogi Ceri się udały :)
    Ciasto zalałam wrzątkie i dodała oliwe, jak radziła Marezka.
    Dzięki, Laski! moje pierwsze pierogi, które nie są GUMIPIEROGAMI :wink::wink::wink::wink:
    robiłam je co prawda 3 razy dłużej niz Ceri, ale luuuuz :wink:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    ok - to daję samego ziemniaka. właśnie dlatego pytałam, bo to zsiadłe mleko mnie zszokowało nielada.... zresztą moją mamę też...
    --
  3.  permalink
    Natalaa: teściowa dała jej ziemniaki w zsiadłym mleku


    Ehh, moja teściowa już by nie karmiła mojego dziecia gdyby taką manianę odwaliła. :devil: Wieeem, diablica jestem...
    Właśnie zapodałam przepisy Wasze do pliku doc. Chyba się nie pogniewacie? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    skoro Madzi pierogi wyszły to ja też zrobię, nie ma bata ! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    ja chwilowo mam dość pierogów - robiłam 2 dni pod rząd za każdym razem z kilograma mąki plus dwójka wrzaskunów w kuchni a za oknem ponad 30 stopni - więc póki co podziękuję :-)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    *Natala* a ja bym dala sprobowal smietany bo czemu nie,pod warunkiem,ze jest to smietana bez zadnych dodatkow;)
    skoro Wy to jecie,to czemu mala ma nie sprobowac
    wiadomo nie duze ilsci na start co nie

    a ze niby zly nawyk zywieniowy? ale ze co? ze tlusta?
    pamietajmy,ze dzieciom takim malym tluszcz jest bardziej potrzebny niz doroslym, i jesli juz dawac jogurty czy smietane to tylko tlusta a nie odtluszczona
    ja wiem,ze polowa zWas sie odchudza ale nasze dzieci sie nie odchudzaja:P
    zreszta jak juz sie daje np smietane do mizerii to co? do ziemniaka nie mozna?;) bez pzresady
    a watpie aby malej to zaszkodzilo

    ja bym dala dziecku skoro ja jem, smietana to nie burger czy nasaczone olejem frytki
    a dziecko potrezbuje i tluszczu,i duzo wapnia na tym etapie
    zreszta ile ona zje..posmakuje a bedzie miala frajde,ze je to co Wy

    oczywiscie zrobisz jak chcesz

    aha i nie uwazam aby zsiadle mleko bylo zle, tak samo jak naturalne jogurty dla dziecka-przeciez to samo zdrowie z naturalnymi probiotykami
    sto razy lepsze niz jakies danonki np nafaszerowane dodatkami

    ale to moja opinia

    (co do alergii sie nie wypowiadam,powiem tyle,ze skoro dziecko nie wykazywalo jej wczesniej to odwaznie mozna podawac produkty z mleka krowiego jako ddoatek/jogurt czy cos takiego[nie mleko do picia]) przekladanie w czasie podawania takich produktow wcale nie chroni pzred alergia i na to sa dowody, jest wrecz odwrotnie

    ale kazdy zrobi jak chce bo kazdy ma swoje w glowie
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Chloé: aha i nie uwazam aby zsiadle mleko bylo zle, tak samo jak naturalne jogurty dla dziecka-przeciez to samo zdrowie z naturalnymi probiotykami
    sto razy lepsze niz jakies danonki np nafaszerowane dodatkami


    Żeby mleko się zsiadło to nie może być pasteryzowane, co oznacza,że ma w sobie sporo bakterii, no i umówmy się zdrowe to nie jest.

    Jogurt naturalny i zsiadłe mleko to dwie zupełnie różne historie.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Ceri mam prosbe jak bedziesz robic knedle prosze wrzuc przepis bo chcialabym zrobic a nie ma sparwdzonego przepisu!!dzieki:]
    ja za pierdogi sie wezme jutro, mam nadzieje,ze mi wyjda bo zawsze mi za grybe ciacho wylazi,wiec zrobie dokladnie jak Ceri napisala:D
    a te z gryczana kasza musz abyc PYCHA!!!

    Treść doklejona: 06.07.12 14:13
    Jaheira: Żeby mleko się zsiadło to nie może być pasteryzowane, co oznacza,że ma w sobie sporo bakterii, no i umówmy się zdrowe to nie jest.


    nieprawda, mozna zrobic mleko zsiadle z pasteryzowanego, nie bedzie takie pyszne jak prosto od krowy ale sie da,poczytaj troche

    i takie tez bedzie mialo bakterie, ale nie chorobotworcze takze wiesz:P
    lactobacille i inne,pewnie nawet bifidy
    jedyne bakterie niefajne dla naszych dzieci to te obecne w miodzie,clostridia,dlatego nalezy miodu unikac do 2 rozku zycia (nie dlatego,ze silny alergen,ale glownie dlatego,ze moze miec clostridia ktore nie gina nawet w wysokiej temp)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Chloé: a ze niby zly nawyk zywieniowy? ale ze co? ze tlusta?
    pamietajmy,ze dzieciom takim malym tluszcz jest bardziej potrzebny niz doroslym,

    Chloe sorry, ale nie przekonasz nie. Śietana jest dla ludzi, ale oi zdaniem, lepiej ją używać jako dodatku do dań, a nie jako sos do ziemniaków.
    dziecko potrzebuje tłuszczu, ale można mu to zapewnić podając oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, a źródłami wapnia mogą być np. jogurty.

    Zresztą, nie chce teraz tu prowadzic dyskusji o śmietanie.
    Po prostu ja zawsze odbierałam śmietanę jako mało wartościowy produkt. Dlatego my w domu spożywamy TŁUSZCZE, ale nie jemy TŁUSTO.
  4.  permalink
    Jaheira- nabiał fermentowany, w tym zsiadłe mleko, są zdrowsze i łatwiej przyswajalne niż mleko nieprzetworzone.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Chloé:
    nieprawda, mozna zrobic mleko zsiadle z pasteryzowanego, nie bedzie takie pyszne jak prosto od krowy ale sie da,poczytaj troche


    Owszem da się zrobić coś zsiadło-mleko-podobnego, bo odkąd jesteśmy w UE to nie jest tak prosto kupić odpowiednie mleko.
    A kupne niby-zsiadłe mleko? Ja uważam,że jest tak ohydne,że dziecka katować tym nie będę.

    A jeśli chodzi o bakterie...Hmmm... Znam trochę "od środka" łańcuch produkcyjny mleka.
    I jak wspomniałaś, każdy zrobi to co uważa, ale ja wolę się wstrzymać przed podawaniem dziecku przetworów z niepasteryzowanego mleka.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    ale ja Cie Magdanie mam zamiaru przekonywac zebys polewala ziemniaki smietana bo sama tak nie robie
    ja sama nie uzywam smietany tylko creme fraiche ale to w sumie chyba podobne
    a sama lubie klopsa tegoz do barszczu czy krupniku,lubie i tyle:]
    i watpie aby mi to zalepialo zyly:) zreszta mialam je badane specjalnym sprzetem podczas jednego study i mam zyly 20latki takze ten:P

    dlatego nie uwazam aby podanie ziemniaka dziecku ze smietna na sprobowanie bylo czyms zlym czy nieostroznym i tyle,ale to moja opinia
    przeciez ona zje kubka tej smietany;)

    ale masz racje to nie forum dyskusyjne ale fotkowe-BLW, dawaj foty pierogow bo nie uwierze,ze Ci wyszly:P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    zsiadle mleko na mleku z kartonika mozna zrobic jesli na dno miseczki w ktorej je nastawiamy damy lyzke jogurtu naturalnego, aha z laciatym wyszlo z prawdziwym juz nie
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    cerisecerise: Jaheira- nabiał fermentowany, w tym zsiadłe mleko, są zdrowsze i łatwiej przyswajalne niż mleko nieprzetworzone.

    Ale ja nigdzie nie napisałam,że jest inaczej.
    Napisałam,że niezdrowe są bakterie z niepasteryzowanego zsiadłego mleka.
    I nie te bakterie, które wpływają na to,że mleko się kwasi...
    --
  5.  permalink
    Jaheira: no i umówmy się zdrowe to nie jest.

    no właśnie zsiadłe mleko, ale takie prawdziwe zsiadłe, jest dla człowieka dużo zdrowsze- lżej strawne niż mleko UHT dostępne w sklepach. Tak samo jogurty, kefiry czy maślanki.
    My mamy niedaleko gospodynię, daje nam czasem zsiadłe mleko, albo biorę od niej litr mleka i robię zsiadłe. Znam kobitkę, widziałam gospodarstwo, wiem że krasula czysta, zdrowa, zadbana. Nie miałam oporów, żeby dać zsiadłe mleko Ewuni jak chciała spróbować

    Treść doklejona: 06.07.12 14:30
    Jaheira: Ale ja nigdzie nie napisałam,że jest inaczej.


    Napisałaś
    Jaheira: Żeby mleko się zsiadło to nie może być pasteryzowane, co oznacza,że ma w sobie sporo bakterii, no i umówmy się zdrowe to nie jest.


    No więc jak piszesz, że zdrowe to nie jest, to zrozumiałam, że uważasz, że zsiadłe mleko nie jest zdrowe
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Ceri pisałyśmy w tym samym czasie;)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    nie moglam zmienic wiec pisze jeszcze raz

    Jaheira: I jak wspomniałaś, każdy zrobi to co uważa, ale ja wolę się wstrzymać przed podawaniem dziecku przetworów z niepasteryzowanego mleka.


    to sie wstrzymuj dalej, przeciez nikt Ci nie kaze podawac
    a w sklepie kupisz mleko zsiadle zrobione z mleka pasteryzowanego tez

    ----------------------------

    moze potem uda mi sie wrzucic jakis przepis
    kusza mnie te pierogi,ale poczekam chyba az Teo zrobi zobacze czy wyjda:D

    Jaheira: Napisałam,że niezdrowe są bakterie z niepasteryzowanego zsiadłego mleka.
    I nie te bakterie, które wpływają na to,że mleko się kwasi...


    a jakie? pytam z ciekawosci
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Chloé: kusza mnie te pierogi,ale poczekam chyba az Teo zrobi zobacze czy wyjda:D


    hehe tylko, że wiesz na mnie to możesz sie nie doczekać bo u mnie zapał jest ale słomiany zawsze :devil:


    moje dziecko pomidorówkę wsuwa ze śmietaną [wiadomo, że niedużo ale jednak] i nawet nie pomyślałam nigdy, że to coś złego jest............
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    TEORKA: hehe tylko, że wiesz na mnie to możesz sie nie doczekać bo u mnie zapał jest ale słomiany zawsze :devil:


    u mnie dzisiaj tez ,ale ciekawe czemu? pewnie pogoda...bo..PADA!!!!!!!!!!!!!!!!!:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    a jakie? pytam z ciekawosci


    Z nazwy Ci ich nie podam bo nigdy o nie nie pytałam.

    W rodzinie męża są dwie osoby, które zajmują się produkcją mleka. Robią to wg. konkretnych wytycznych, czyli jednym słowem muszą dbać o jakość produktu,żeby został kupiony przez mleczarnię.
    Mleko wbrew pozorom jest sprawdzane i znaleźć w nim można różne ciekawe "rzeczy" od bakterii, które powodują choroby u krów po lekarstwa i inne specyfiki, którymi faszeruje się zwierzęta.

    Nie jestem weterynarzem. Może moonia, która z tego co kojarzę jest, zechce zabrać głos w tej dyskusji.

    <strong>W każdym razie wracając do sedna wątku- chciałabym Wam pokazać efekt wczorajszego przepisu na zupę gulaszową</strong>

    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    piekny umorusany Wojtek,takie zdjecia to ja lubie!!!:bigsmile:

    My dzisiaj nic ciekawego nie gotowalismy,bo upieklam lososia, ziemniaki z koperkiem i szparagi wiec nie ma czym sie chwalic:P
    za to mam przepis sprzed kilku dni i foty,nie mialam czasu wrzucic na Moroccan chicken z kuskusem[przepis z bLW ksiazki],ale moze potem znajde chwile to wrzuce bo teraz lece
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    a jaką Wojtek ma fajna miskę do jedzenia :wink::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Potrzeba matka wynalazku;)))
    Jesteśmy jedna noba na nowym mieszkaniu, więc tu praktycznie nic już nie kupujemy.
    A przecieciez nie podam dziecku jedzenia w maniuniej misce, z której będzie mu niewygodnie jeść.
    Dodam, ze na początku dostał swoje dzieciece sztucce,ale niew jak maminy widelec.

    I tak przy okazji może głupio zapytam-czy Wojtek nie jest za mały na dorosły widelec?
    No wiecie,gdzieś z tylu głowy mam historie o dzieciach wykluwajacych sobie oczy. I na mój rozum są te historie przesadzone, ale może faktycznie są jakieś rozsądne powody, dla których nie powinno się tak robić?
    --
  6.  permalink
    Ja tam daję widelec, dawałam od początku. Krzyś już też je widelcem, ale na razie tylko swoim. Ewunia wsuwa i naszymi. Nie daję tylko jeść takimi deserowymi, bo są pierońsko ostre.

    Treść doklejona: 06.07.12 22:20
    Ja za to pamiętam jak w przedszkolu pozwalali jeść widelce tylko bardzo grzecznym dzieciom, a reszta łyżkami żarła
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    cerisecerise: Ja za to pamiętam jak w przedszkolu pozwalali jeść widelce tylko bardzo grzecznym dzieciom, a reszta łyżkami żarła

    hahahahhaah dobre! a Ty w ktorej grupie bylas?:bigsmile:
    --
  7.  permalink
    Ja byłam BAAARDZO grzeczna, ale przy mnie siedziała taka zakała społeczeństwa, więc przez niego nie dostawałam widelca :cry: Uuuuuu, do dziś pamiętam jak wyłam
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    ojjj wspolczuje!!


    sluchajcie a na rozpakowanych byla mowa o nowym watku cos o zyciu eko/ uzywaniu naturalnych produktow,chyba Aneta miala zalozyc,powstalo cos takiego czy nie?bo chetnie bym zerknela;)
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Chloe- dyskusja tu: link
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeJul 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Wczoraj zrobilam pierogi z przepisu ceri (z kasza gryczana i twarogiem). Wyszly super! Ciasto (z wrzatkiem i lyzka oliwy) wyszlo naprawde idealne! Faktem jest, ze w kuchni zeszlo mi przy nich cale popoludnie :wink:, ale nagroda byla Hania, ktora wrecz wciagnela trzy pierogi:bigsmile:. Przy jej apetycie (np. max 1/2 ziemniaczka i 3 rozyczki brokula), to wrecz niewiarygodne :bigsmile:. Na obiad najedlismy sie wszyscy i jeszcze jedna porcja mrozi sie w zamrazarce.
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeJul 7th 2012 zmieniony
     permalink
    [quote=Magdalena][/quote]

    udaly sie?

    ej to super!

    I bez jajka? sama woda i maka i z tego udaje sie wylepic ciasto na pierogi?

    Nigdy pierogow nie robilam, ale myslalam ze do ciasta pierogowego daje sie jajo zeby sie to wszystko trzymalo.


    Dzis kupuje szpinak i robie napewno.

    Dam znac potem czy wyszly mi moje dziewicze pierogi :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 7th 2012
     permalink
    cerisecerise: Ja tam daję widelec, dawałam od początku. Krzyś już też je widelcem, ale na razie tylko swoim. Ewunia wsuwa i naszymi.

    no właśńie. ja np. nie kupiłam plastikowych naczyń, typu miska czy talerz, bo jestem sknera trochę;) i tak dawałam młodej na zwykłym białym talerzu, klasyka gatunku. I ona normalnie zjada, co na nim jest, a talerza nie tyka, nie próbuje zucac, zero zainteresowania.
    yol: I bez jajka? sama woda i maka i z tego udaje sie wylepic ciasto na pierogi?

    no serio serio, Jolcia! Tylko zalałam wodę wrzątkiem (pół szklanki, tak jak Ceri podała), zamieszałam łychą, żeby sięn ie poparzyć, a potem wyrabiałam tak z 5 minut, na koniec dodałam oliwe i jeszcze chwilę wyrabiałam. Superowe ciacho wychodzi! mięciutsze niż mojej mamie!
    A Mery zżarła potem jeszcze kupę farszu, po czym zrobiła kupę z farszu :wink:
    i dzisiaj zamiast obiadu, ide na łatwiznę i własnie jej grzeję farsz z wczoraj, który został.
    A! właśńie, bo ja dodałam do farszu kilka ugotowanych ziemniaków, bo mi zostały po obiedzie.
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 7th 2012
     permalink
    Magdalena: A Mery zżarła potem jeszcze kupę farszu, po czym zrobiła kupę z farszu :wink:


    ahhahahahahahahha:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeJul 7th 2012
     permalink
    dziewczny wiem ze to nie ten temat ale:devil: jak Dawid zrobil brzydka zielona ciagnaca kupe po tuna bake to chyba mu nie podeszlo i mam mu juz nie dawac, nie?:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJul 7th 2012 zmieniony
     permalink
    lecia_28: dziewczny wiem ze to nie ten temat ale:devil: jak Dawid zrobil brzydka zielona ciagnaca kupe po tuna bake to chyba mu nie podeszlo i mam mu juz nie dawac, nie?:sad:


    ja bym dala za jakis czas i obserwowala
    a do tej pory jadl wszystkie skladniki , w sensie czy dopiero z tym daniem przedstawilas jakas nowosc? moze faktycznie organizm nie polubil czegos ale spokojnie to nie znaczy chyba,ze uczulony czy cos,moze sie brzuszek uczy trawic;) Rob jak intuicja Ci podpowiada:)

    nie wiem ja tam tak sie samym sluzem nie przejmuje ,no chyba,ze podbarwiony krwia
    moj maly nawet na samej piersi miewal kupy sluzowe

    nie wiem czy pomoglam:confused:

    aha i czy masz 100% pewnosc,ze to po tym ? wiesz dziecko potrafi dluugo trawic i mzoe cos co wczesniej zjadl,nawet 2-3 dni wczesniej(gdybys dawala cos nowego)
    moj np sral ostatnio winogronami-daje mu czerwone w polowkach- i wysral je zupelnie w calosci jak zjadl(myslalam,ze to slimaki ahahha) bo te winogrona dalam mu 3 dni pzred ta kupa!!
    takze wiesz do konca nnigdy nie wiadomo co tam zle na brzuszek zadzialalo, no chyba ze nic innego wczesniej nowego nie jadl to na bank moze tunczyk ?:]
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJul 7th 2012
     permalink
    Naczytałam sie, naczytałam - i tez chcę :wink: pierogów!
    Po przedszkolu mam nie lada uraz do szpinaku - nie tykam, na zapach robi mi się niedobrze....
    Podpowiedzcie, jak doprawić to to aby sie przekonać do tej zielonej kupy? :devil: Chcialabym aby moje dziecko jadło szpinak - bo przecież zdrowe, a łatwiej przekonać jak się samemu je no i przede wszystkim jak się robi go w domu ....
    A Wy tak smakowicie o tych cudach mówicie :cool:
    Generalnie lubię smaki wyraziste, raczej ostre, czosnkowe itp... - jak zrobić dobre coś ze szpinakiem?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.