Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

wymksnelo mu sie "mama"..Normalnie pierwszy raz takie normalne "mama", az mnie scielo z nog prawie..
Jeśli juz zaczał to pewnie usłyszysz niedługo częściej "mama" ;)- tylko, ze mi tu glownie chodzi o okolicznoci.. u Ciebie to tak w miare normalnie a u mnie bo wielkim lamencie, ze mama nie zrobila tego co On chcial..

- tylko, ze mi tu glownie chodzi o okolicznoci.. u Ciebie to tak w miare normalnie a u mnie bo wielkim lamencie, ze mama nie zrobila tego co On chcial..
. Jak weszłam do sali,podnisola się z lezaka i zaczela plakac. Poopowiadala co było w przedszkolu i powiedziała,ze jutro nie idzie
.

;

No, ale dzieci w różnych sytuacjach uczą sie mówić dane słowa
butla jest w buzi mechaniczą przeszkodą dla języka w jego pionizacji
;

Oj tak... Krasnal po raz pierwszy powiedział mama jak był bardzo, bardzo chory i nie chciał antybiotyku i zaczął zawodzić "mamaaa, mamaaa", to było takie pierwsze świadome, a mnie serce pękało :( Madziik, ale nareszcie to już jest!- tylko teraz sie martwie, ze bede czekac do nastepnej "mini traumy"

;

Nie wiem, jak przeżyję jutrzejszy dzień.

Współczuję, bo wiem jakie to cholernie trudne...

;

dzieci kp również mogą mieć obniżone napięcie mięśniowe w ramach jamy ustnej, ale to nie kp będzie przyczyną opóźnień.
Nie wiem czy to normalne, że dziecko wieczorem płacze czy ona aż tak się do przedszkola nie nadaje jednak
- ida do przedszkola, jest placz, kryzys, przyzywczajanie, a po jakims czasie jest ok
- ida do przedszkola, jest super, ekscytacja, bo to cos nowego, a po jakims czasie przychodzi zalamanie takie jak i pierwszej grupy...
Aczkolwiek od dzisiaj uważam, że kobieta będąca w ciąży oraz jej starsze, wyjące po przedszkolu dziecko to najgorsza kombinacja ever
ma czas?
;
mleko z piersi też sprzyja próchnicy jeśli dziecko sspie pierś np w nocy i zaraz potem zasypia bez mycia zębów...
To prawda, choć zdarzają się przypadki nie odpowiadające ani pierwszej opcji, ani drugiej (nie mniej rzadko ;)).
No, ale zapomniałam się Wam nachwalić mego syna!!! On nauczył się sam zasypiać. Po kąpieli idę go odprowadzić do łóżka, gasimy światło, mówię :dobranoc i wychodzę ;). Ten cud nastąpił zaraz po powrocie z Holandii. Sam poczuł taka potrzebę ;). I to zasypianie trwa naprawdę krócej niż z moja asystą. Dzis usnął o 19.30 w 5 minut po wejściu do łóżka ;)
Kolejna sprawa. W tym przedszkolu do którego chodzi Dawidek są 3 grupy autystyczne złożone z 4 - 5 osób i wyobraźcie sobie, że są to sami chłopcy... Bardzo mnie to zszokowało, choć wiem, że dziewczynki rzadziej zapadają. Ale żeby o tyle rzadziej, to się nie spodziewałam. Liczyłam, że wśród tych wszystkich dzieci będą ze dwie dziewczynki...
A ja mam jeszcze pytanie do Was? Kiedy mniej więcej dziecko może załapać "udawane" zabawy? Takie na niby? Była u nas ostatnio moja niespełna 3-letnia siostrzenica i ta udaje, że nabiera łopatką piasek do wiaderka i robi babki, albo się opala wyciągając twarz niby do słonka, albo zaprasza misie na popołudniową herbatkę. Nat patrzyła na te zabawy jak na jakieś niestworzone rzeczy ma czas?

A ja mam jeszcze pytanie do Was? Kiedy mniej więcej dziecko może załapać "udawane" zabawy? Takie na niby?
Szok, choć w sumie jakby się zastanowić to nie widziałam nigdy żadnej autystycznej dziewczynki, ani o takiej nie słyszałam w najbliższym otoczeniu.
MArtwię się strasznie o mojego Stasia, bo odkąd zabraliśmy mu tv, zwiększył częstotliwość kręcenia się w kółko z 1 do nawet 10 razy dziennie. Zrobił się dziwnie spokojny i nieobecny.
Próbujemy załatwić Stasiowi wizytę u jakiejś mega dobrej pani dr od autyzmu, poleconej przez znajomego, żeby postawiła pełną diagnozę.