Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Miał być Bruno ale niedawno się zorientowałam że coraz więcej psów się tak wabi. Proszę poradźcie. Przejmowałybyście się tym?
jaki zamiennik? Podobają mi się mocno brzmiące twarde imiona takie jak: Hubert, Robert, Norbert, Wiktor, BRUNO!
Miał być Bruno ale niedawno się zorientowałam że coraz więcej psów się tak wabi.

....(bo mialamjuż nic nie pisać ale to taki fajny wątek):)
No popatrz a mnie się zawsze wydawało, że twarde to właśnie Robert, Hubert, Gerard etc
A wiesz ? Naszym znajomym się wczoraj Michalinka urodziła i to dopiero druga Michalinka (oprócz Twojej), jaką znam. Chyba to imię nie jest mocno popularne co nie ?
--

na to bym nie wpadła 
w ciazy Ci sie odmieni. wierz mi
. To jedyne zaaprobowane przez nas oboje. A że ma być oryginalne, ale nie przesadzone, nie kojarzące się z nikim, pasujące do nazwiska, poza pierwszą 90tką (a najlepiej setką), nie po żadnej osobie z rodziny, ogólnoświatowe, bez polskich znaków (...), to trochę mało zostaje 
ma być oryginalne, ale nie przesadzone, nie kojarzące się z nikim, pasujące do nazwiska, poza pierwszą 90tką (a najlepiej setką), nie po żadnej osobie z rodziny, ogólnoświatowe, bez polskich znaków (...), to trochę mało zostaje

Jeszcze dodam do tego że ani owocowe ani kwiatowe nie może być. I nie ma mieć skrótowca typu Aleksandra- Ola. I ma mieć ładne znaczenie xD
No masakra, mowie Wam
Marion, podrzucisz coś?![]()
i jak zaszłam w ciąże to była Natalk, i tak chyba OK 25 tygodnia obudziłam sie rano przerażona - z wielkim przekonaniem, ze w moim brzuchu to NIE Natalia..... Matko, wtedy dopiero pokomplikowalam sobie swój poukładany co do imion świat :)) no i zaczęliśmy szukać na nowo :))
Marion, podrzucisz coś?
skupiłaś się na tych co mają różne formy. A z tych co podałaś do rozważenia Bruno/Brunon, Leonard to wiadomo
i ewentualnie Zachary. A reszta jednak o wiele za popularna albo totalnie nie mój klimat...z tych co podałaś do rozważenia Bruno/Brunon
Powiem tak, że jak Leonard się nie spopularyzuje to chyba na nim zostanie.
Luby ostatnio zarzucił Nelą
Czyli rozmyślania czysto hipotetyczne

Ależ ja ileś razy podkreślam że to tylko hipotetycznie ;)

po prostu lubię temat, lubię szperać w tych imionach, czytać o pochodzeniu itp.
Ja dziś znalazłam artykuł na stronach mojej rodzinnej miejscowości o zdolnym uczniu klasy mat-fiz, który się zwie Jaropełk Wantuła-Winikajtis
( z tego co pamiętam, bo brat mówił, że nie lubi zdrobnienia Jarek, woli pełne imię).myślę, że mógłby poczuć się nieswojo, widząc, że jego imię i nazwisko ktoś przytoczył na forum.

Wydaje mi się, że wolałby żeby jego nazwisko było rozpoznawalne ze wględu na osiągnięcia naukowe, a nie zbieranie popularności na watkach imiennych czy tu czy gdzieś indziej ze względu na nietypowość imienia połączonego z rzadkimi nazwiskami.
Sluchajcie ja nadalam coreczce imie Sonia i nie interesuje mnie to ze tak ludzie nazywaja psy bo przeciez to jest imie kobiece.
No i u nas druga dziewczynka w drodze, więc zawężamy listę

Co najlepsze- siostra mojego męża ma dwoje dzieci Zuzię i Kacperka i jak nadawała imiona to zwierzęta już były i jej nie przeszkadzało.

no ale miałam wtedy 7 lat to wiecie...jakiś tam instynkt macierzyński w stosunku do tego pieska czułam. No po prostu czuje się trochę usprawiedliwiona :D teraz tak bym nie zrobiła. Ja miałam Kacpra jamnika
Czy nadawanie zwierzętom imion ludzkich nie oznacza, że traktujemy ich jak członków rodziny. Są dla nas mega ważni, dbamy o ich zdrowie - po prostu kochamy.
--
I gdyby mi się bardzo podobało jakieś imię, które nosiłby pies na przykład, to bym spokojnie tak dała na imię mojemu dziecku :)
Dla mnie zwierzak, to członek rodziny :)
Podczas Wigilii częstowane były opłatkami (rybkom teraz też daję pokruszony opłatek), a na Wielkanoc dostawały jajko
miałam wrażenie, ze ważniejszy ten członek ode mnie ;-)) Co mi kompletnie nie przeszkadzało ;)

miał na imię Finek a i tak mówiliśmy do niego Michaś

Ech, piękne to były czasy :) Przepraszam za OT :)