Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Przy okazji - co sądzicie o takich "wynalazkach"? W sensie jakby trochę na siłę podwajanie liter, albo podmienianie w na v, k na c itd.
Są oczywiście imiona, które są uniwersalne i są popularne w każdym pokoleniu, np.: Anna, Maria, Katarzyna, Piotr, Paweł, Tomasz, Michał, Mateusz. Ale większość imion pokolenie czy dwa "odpoczywa".
Teraz jest moda na imiona nowoczesne (Nikola, Oliwia, Pola, Nadia, Alan, Oliwier, Oskar, Natan, Fabian...) i na retro, popularne w czasach naszych dziadków i pradziadków (Stanisław, Ignacy, Franciszek, Antoni, Zofia, Hanna, Helena, Antonina, Łucja, Aniela, Rozalia...). Być może nasze dzieci nasze wnuki nazywać będą imionami naszych rodziców, czyli ICH dziadków (Roman, Marek, Andrzej, Marian, Bożena, Grażyna, Irena itd.).
Tja, tak jak Joannie niby tak samo blisko do zdrobienia Ania jak do Asia... Albo Janinie do Joasi
Z kolei część osób na FB wpisuje nawet do trzech swoich imion. Moim zdaniem to przesada, tym bardziej, że to trzecie (od bierzmowania?) nie jest w żaden sposób formalne.
Tosia, strasznych uogólnień używasz - najpierw wykształceni-niewykształceni, teraz ci z lewa albo ci z prawa. Bardzo nie lubię szufladkowania ludzi na takie kategorie. No chyba że posiadasz jakieś dane naukowe potwierdzające te założenia, chętnie poczytam.
Ja bym też Kaje odrzuciła. Imię ładne ale zestawienie Maja & Kaja dla mnie takie średnie :-)
Na ten moment jesteśmy na nią zdecydowani. Mi się podoba to, że jest krótkie, tak jak Maja. I zdrobnienie Lenka też jest super. Być może to TO
--
typy na ten moment mamy takie: Kaja, Lena, Olga i Luna
Lenka bardzo ładnie, ale mnie odrzuca jej hiper popularność. Nie lubię tak oklepanych imion a tu gdzie mieszkam Lena Lenę pogania i jeszcze się Leną podpiera
Oraz mam wrażenie, że wszystkie córki moich koleżanek tak na imię mają....
myślę, że już przy Lence zostaniemy, bo nam bardzo odpowiada. I do naszego długaśnego nazwiska pasuje idealnie :)
Malisiek, a pełne imię Twojej pierworodnej to Maja czy Magdalena?
A powiedz - jak w UK wymawiają MAJA? Tak ja my czy jakoś przekręcają, np. Madża?
Moja siostra ma starszą Kaję i młodszą Maję
Co sądzicie o imieniu aurora ? strasznie mi się podoba :P jeszcze nie wiem czy bedzie dziewczynka czy chłopiec ale dziewczynke chce tak nazwać a chłpiec ja bym chciała może gabriel a tatuś chciał by był leon :) ( ojciec jest szwajcarem ) .
Tylko strasznie, straszliwie ciężko się będzie tą Aurorę odmieniać, zdrabniać- Auri? Rorka? Rorcia? :)
a tatuś chciał by był leon :)
marion aktualnie wróciłam na ciąże do Polski jeszcze nie wiem gdzie bede rodzić w Polsce czy w szwajcari. Właśnie zależy mi na nie popularnym imieniu ale kompletnie nie mam pomysłu na chłopca :/