Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
ziewczyny wiecie może jak wygląda badanie okulistyczne dziecka w wieku Niny?
Czy odbywa się ono tylko na tej maszynie, czy na przykład Ninka będzie musiała odczytać z tablicy jakieś cyferki i inne ?Czy to zależy od okulisty po prostu?
Do tego nie pokazuje palcem, jak coś chce np. bańki to podchodzi w kuchni do szafki, w której są, wiesza się na blacie i wyje. A
Czy ma fiksacje
A co to jest np? Zawieszki czy to że się koncentruje na czymś?
Jestem przerażona :(((( za dużo tego, to już chyba nie jest norma, choć bardzo chciałabym w to wierzyć...
I odnoszę takie wrażenie, że jak jedna mama z forum ma problem z dzieckiem (chociazby te nieszczęsne robaki ;)) to zaraz się robi z tego zbiorowa schiza i każda z nas zastanawia się "o Boże, może moje dziecko też?!"
fiksacje: mój miał na samochody. Spacer zawsze sie kończył ciągnięciem mnie w stronę jezdni, szczególnie po ciemku bo dochodziły światła.Potem były motory, samoloty...W wieku 2 lat dostał fiksacji na punkcie liter, cyfr... oraz jeżyka angielskiego. Po polsku nie mówił nic, a po angielsku i owszem.
Dlatego mówię, nie stawiam diagnoz, ale zachęcam do konsultacji, bo warto szybko działac w razie "W"...
Monia, ale u dzieci bez problemów to też jest norma.
Niby tak. Niby - bo z konsultacji możesz wyjść przyłamana
To raz, a dwa, że dobrze zawsze skonsultowac z kimś jeszcze...
Z tego, co opisała Isiula mnie tylko "przeraził" ten opis biegającego w miejscu Stasia z odgiętą głową, wywalonym językiem i machającego rękoma, bo to bardzo chyba musi dziwnie wyglądać.....
Teraz przyszła faza na litery, cyfry i angielski. Psycholog przedszkolna mówiła, że każde dziecko ma taki moment - nie dość tego, w przedszkolach Montesorri, czy jak im tam 2 latki uczy się liter, bo to jest najlepszy na to wiek, bo one traktują w tym momencie naukę literek jak zabawę - to jest tylko 12 miesięczne okno, kiedy dziecko tak to chłonie.
według pani psycholog czy pani neurolog, która chce tylko zarobić ma pełno problemów. A tak naprawde ich nie ma.
No chyba, że autyzm (albo cechy autystyczne) częściej u chłopców występują, ale tego nie wiem.
a dziewczynki faktycznie inne sa - znam tylko dwie, ale sa totalnie inne od tych znanych mi chlopcow... Juz nawet w tym wieku bardzo widac roznice
ja bym na Twoim miejscu poszła do dobrego neurologa dziecięcego, ale postaraj się nie nakręcać i nie panikować - bo to się robi taki syndrom studenta medycyny - wszystkie czytane przeze mnie objawy mam i posiadam ;)
ooo, nie wiedzialam. ale moja mama zdazyla to przez przypadek wykorzystac i maly zna litery bardzo dobrze.
moj jeszcze sie krecil w kolko swojego czasu
I co szkodzi iść i sprawdzić?Myślę, że nic.
Bo przecież nie każdy autystyk siedzi na dywanie kiwając się w przód i w tył, mrucząc coś pod nosem, czego nikt nie rozumie.
syn sasiada 3 latek rozwija sie swietnie, mowi, a jak sie cieszy to ma takie jakby drgawki, prostuje rece i tak sie tzesie. chyba taki urok dziecka, bo nie widze u niego rzadnych zaburzen.
zobaczy dziecko przez maks 30 minut, sprawdzi odruchy i co? nic. a w poradni jak 2 godziny nie starcza to sie umowia na kolejne 2 godziny
. Ale jak patrzysz na dziecko z autyzmem to po prostu coś nie gra, coś jest nie tak.
ZNam mnostwo 2-3 latków spełniające to wszystko
?? cumel
autysta z tego co widzialam zignoruje cie zupelnie. (pewnie tez nie kazdy, ale ja takie cos widzialam i ta gluchota naprawde sie rozni.)
I o ile dwulatków z pieluchą znam masę, o tyle trzylatków już nie.
Pewnie się zdarzają wiadomo, ale ja nie znam dlatego mnie to zdziwiło.
- ja na odwrot, lubie historie, ale mam to po tacie:) lubie matme, nie cierpie historii
Ja sie będę upierać przy tym, ze nieoopieluchowany 3- latek to nic rzadkiego. W Austrii nie ma aż takiego parcia na opieluchowywanie dzieci, ja przynajmniej go nie zauważyłam i na prawdę znam duzo 3- latków, ktore noszą pieluchy