Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Ach - i jeszcze były przecież kiedyś w kościołach takie zasady, że imię musiało mieć swojego patrona do chrztu. Jak ktoś wybrał sobie oryginalne imię bez patrona, to chyba drugie imię musiało być "święte".
--
marzy mi się mała Ariadna
Super!!! Ariana też piękne.Na dzień dzisiejszy wybrane imiona: Leonard, Kordian, Ariadna, Flawia, Liwia. Moje top 5

A mi się wydaje, że ta Dobrosława/Dobromira może być z deczka niezbyt fajnie przez nastolatkę w okresie buntu przyjęta

Troszkę zmodyfikowane słowiańskie, bo Nadia od rosyjskiej Nadieżdy ;)
Marion - czy to przypadkiem nie przez duży wpływ Kościoła i tej właśnie tradycji nadawania imion patronów w pokoleniu naszych dziadków nie zapomniano o wielu polskich imionach (Ziemowit, Mieszko itp.) na rzecz imion takich jak Władek, Mietek, Antek, Bolek?
;
i jeszcze były przecież kiedyś w kościołach takie zasady, że imię musiało mieć swojego patrona do chrztu. Jak ktoś wybrał sobie oryginalne imię bez patrona, to chyba drugie imię musiało być "święte". A tak z ciekawosci - czy teraz też jeszcze się to zdarza?
A może tak było tylko na wsiach...?
Mi sie te starosłowianskie wcale a wcale nie podobaja, zadne z wyzej wymienionych, wrr

] i mówi, że genialne 
A Nikodem (oprócz tego, że ma takie same litery)pasuje do Dominika? bo mi bardzo ;)

U mnie byłby Nikoś i Domiś;)
Założenie mam, że imię ma być rzadkie, nie może mieć przypisanego odgórnie skrótowca, którym każdy od razu zaczyna się posługiwać (Aleksandra- Ola, Barbara- Basia, itp.) no i musi mi brzmieć z nazwiskiem. Z Leonardem, który póki co w pełni zaakceprowany przeze mnie i Lubego jest jeden 'problem'- kończy się na tę samą literę, co zaczyna nazwisko.
Więc wybieranie imion to na razie teoretycznie, bo starania dopiero za jakieś 5 lat jak dobrze pójdzie.
Ale moze nie wiesz, ja na dzieci jeszcze czas mamWięc wybieranie imion to na razie teoretycznie, bo starania dopiero za jakieś 5 lat jak dobrze pójdzie.

wczoraj minął tydzień jak 20stka mi stuknęła, stąd te 5 lat
także to będzie moje niespelnione marzenie...drugi synek będzie miał inaczej na imię.. a jak to nie wiem jeszcze...mam czas:)a ta strona bankimion.pl? widzę, że lista się nieco różni....wiarygodne to? np. mogłam sprawdzić na wykresie jak popularne dane imię bylo na przestrzeni lat.

a na pewno syn...bo z córa coś się wymyśli ;)Ja właśnie kończę wątek "imię dla brata Dominika" ze strony podanej przez Marion i nic a nic mi nie leży :D
Marion kiedy będzie lista 2014?
Myślę, że w drugiej połowie stycznia lub zaraz na początku lutego - kiedy zostaną zarejestrowane dzieci urodzone w ostatnich dniach grudnia. Bo rodzice mają na rejestrację 14 dni od urodzenia.
To już niedługo ;) ale chyba nie ma co spodziewać się jakiś mega niespodzianek, jak myslisz?

ja dziś czytałąm "tygodnik s...." znasz nie;)? i

drugie dziecię, będzie chyba się zwało nołnejma na pewno syn...bo z córa coś się wymyśli ;)

Ale z tego co widzę, to na razie nie jest nic na rzeczy, więc spoko luz. Jak będziesz w ciąży, to zepniesz poślady i coś wymyślisz
A są jakieś, których nie skreślasz totalnie?
P.S. Ta fotka u Ciebie to szybowisko Bezmiechowa?

to znaczy przy Nadii to było nam obojętne a potem już chcieliśmy drugą córę, no i mamy
a trzecią taką Dobroszką, ahhh :) no ale my już zakończyliśmy się rozmnażać :) Teraz to już tylko psy, koty :)
I super mi to imię do niego pasowało 

Więcej pomysłów na dzień dzisiejszy nie mam (może oprócz Eryka)...
Pewnie ze pasuje:)
Wydaje mi się, że Eryk pasuje :-)
:) no to na tę chwilę to najmocniejszy i właściwie jedyny typ. Na początku mi nie pasowały no ale przecież z drugiej strony nie muszą być bardzo podobne...a to tez ne zestawienie imion w stylu Brajan i Stanislaw ;) więc chyba będzie ok.
o Emilu myślałam ale trochę za mało męski mi się wydaje
a Ty już masz swoje typy na drugiego ewentualnego potomka;)?
To znaczy niby chciałabym, ale się boję, że tak powiem 
;