Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Ach - i jeszcze były przecież kiedyś w kościołach takie zasady, że imię musiało mieć swojego patrona do chrztu. Jak ktoś wybrał sobie oryginalne imię bez patrona, to chyba drugie imię musiało być "święte".
--
marzy mi się mała Ariadna
Na dzień dzisiejszy wybrane imiona: Leonard, Kordian, Ariadna, Flawia, Liwia. Moje top 5
A mi się wydaje, że ta Dobrosława/Dobromira może być z deczka niezbyt fajnie przez nastolatkę w okresie buntu przyjęta
Troszkę zmodyfikowane słowiańskie, bo Nadia od rosyjskiej Nadieżdy ;)
Marion - czy to przypadkiem nie przez duży wpływ Kościoła i tej właśnie tradycji nadawania imion patronów w pokoleniu naszych dziadków nie zapomniano o wielu polskich imionach (Ziemowit, Mieszko itp.) na rzecz imion takich jak Władek, Mietek, Antek, Bolek?
i jeszcze były przecież kiedyś w kościołach takie zasady, że imię musiało mieć swojego patrona do chrztu. Jak ktoś wybrał sobie oryginalne imię bez patrona, to chyba drugie imię musiało być "święte". A tak z ciekawosci - czy teraz też jeszcze się to zdarza?
A może tak było tylko na wsiach...?
Mi sie te starosłowianskie wcale a wcale nie podobaja, zadne z wyzej wymienionych, wrr
A Nikodem (oprócz tego, że ma takie same litery)pasuje do Dominika? bo mi bardzo ;)
U mnie byłby Nikoś i Domiś;)
Ale moze nie wiesz, ja na dzieci jeszcze czas mam Więc wybieranie imion to na razie teoretycznie, bo starania dopiero za jakieś 5 lat jak dobrze pójdzie.
wczoraj minął tydzień jak 20stka mi stuknęła, stąd te 5 lat
a ta strona bankimion.pl? widzę, że lista się nieco różni....wiarygodne to? np. mogłam sprawdzić na wykresie jak popularne dane imię bylo na przestrzeni lat.
Ja właśnie kończę wątek "imię dla brata Dominika" ze strony podanej przez Marion i nic a nic mi nie leży :D
Marion kiedy będzie lista 2014?
Myślę, że w drugiej połowie stycznia lub zaraz na początku lutego - kiedy zostaną zarejestrowane dzieci urodzone w ostatnich dniach grudnia. Bo rodzice mają na rejestrację 14 dni od urodzenia.
To już niedługo ;) ale chyba nie ma co spodziewać się jakiś mega niespodzianek, jak myslisz?
ja dziś czytałąm "tygodnik s...." znasz nie;)? i
drugie dziecię, będzie chyba się zwało nołnejm a na pewno syn...bo z córa coś się wymyśli ;)
Ale z tego co widzę, to na razie nie jest nic na rzeczy, więc spoko luz. Jak będziesz w ciąży, to zepniesz poślady i coś wymyślisz
A są jakieś, których nie skreślasz totalnie?
P.S. Ta fotka u Ciebie to szybowisko Bezmiechowa?
Więcej pomysłów na dzień dzisiejszy nie mam (może oprócz Eryka)...
Pewnie ze pasuje:)
Wydaje mi się, że Eryk pasuje :-)
:) no to na tę chwilę to najmocniejszy i właściwie jedyny typ. Na początku mi nie pasowały no ale przecież z drugiej strony nie muszą być bardzo podobne...a to tez ne zestawienie imion w stylu Brajan i Stanislaw ;) więc chyba będzie ok.
o Emilu myślałam ale trochę za mało męski mi się wydaje
a Ty już masz swoje typy na drugiego ewentualnego potomka;)?