Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Ale nadal uważam, że to rola rodziców wychowywać dziecko. Jeśli sobie nie radzą z pewnymi tematami, niech szukają wsparcia.
, nawet ten pedał to człowiek, który ma takie same uczucia i prawa jak jego tata czy dziadek.
.
no właśnie na razie chyba nie ma :)
Płakać nie będę:)
.
powód może nie do uśmiechu ale by móc się znów uczepić...
napisałaś tam "prawa" co mogło sugerować prawa cywilne, normy prawne, dyrektywy postępowania itp (do tego ja się odniosłam), a nie prawo o którym piszesz wyżej do wody, chleba, markowych jeansów..
do tej pory oprócz prawa do zawierania związków małzenskich i dziedziczenia po partnerze wszystkie inne prawa ma
Treść doklejona: 02.02.14 18:22
więc nie sadź głodnych kąsków o miłości do bliźniego bo to strasznie słabe było:), ja również nie odbieram Ci tego prawa:)
--
Szczypto, sytuacja, którą opisałaś, rzeczywiście była przykra. Ale problemem w niej nie było zachowanie dzieci z grupy Twojej córki, która właściwie równie dobrze mogłaby być już uczennicą I klasy, ale dzieci - na Twoje oko - sporo starszych. Gdy mowa o edukacji przedszkolnej chodzi przecież chyba o 3-5 latków.
Słabe? Wg Ciebie.
Szczypto, moim zdaniem dzieci w wieku przedszkolnym postrzegają świat tak odmiennie od dorosłych, że przykładanie do niego miarki "tolerancja" nie pasuje. Sama napisałaś, że chłopcy tańczyli w męskich parach, i było to dla nich naturalne - bo po prostu nie było odpowiedniej liczby dziewczynek. Ich zachowanie to nie kwestia tolerancji ale tego, że na tym etapie - w mojej ocenie - nie widzą żadnego problemu. I sądzę, że właśnie próba nadmiernego edukowania w tym zakresie mogłaby przynieść skutek odmienny od założonego.
Moja 4-letnia córka nie zna "pozarowerowego" znaczenia słowa "pedał". Więc edukowanie jej w tym zakresie należałoby rozpocząć od wskazania istnienia złego wzorca. Po co?
Ale dzieci w przedszkolu są tolerancyjne z natury
Wg mnie gender w przedszkolu to podkreslanie i wzmacnianie dzieci w poczuciu ze są fajne, wyjątkowe, mądre niezaleznie od tego czy są grube, chude, rude, czarnoskóre. I ze ta fajnośc dotyczy tez ich kolegów i koleżanek.
A ja bym wolała aby zamiast dżendera uczyli w przedszkolu dzieci kiedy dorosły chce dziecku wyrządzić krzywdę, w jaki sposób się wtedy dorosły zachowuje, jak się zachowywać nie powinien i jak reagować dziecko powinno w takim przypadku.
--
Oczywiście, ze mogę napisac tylko to co sobie wyobrażam, podobnie jak inne osoby wypowiadające się tu, ponieważ NIKT z tu obecnych nie miał bezpośredniej styczności z tym programem w przedszkolu.
I nie jest kwestią to czy bronię czy nie- staram się racjonalnie myśleć o faktach- z tego co przeczytałam największym grzechem do tej pory było przebieranie misiów w rożne stroje- i męskie i kobiece.
Szczypta, ja rozumiem co masz na myśli. I niefajnie, masz rację.
Ale nadal uważam, że to rola rodziców wychowywać dziecko. Jeśli sobie nie radzą z pewnymi tematami, niech szukają wsparcia. Dla mnie takie zajęcia powinny być nieobowiązkowe.
Szczypto to, że te dzieciaki tak reagują wynika nie z tego, że w przedszkolu ktoś im nie wyłożył GM ale z tego, że w ich środowisku (z pewnością rodzinnym) jest takie a nie inne podejście do inności.
A co do książeczki to nie wydaje Ci się, że dla kilkulatka rozważania "co by było gdybym był tym kim nie jestem" to jakiś kosmos ze względu na brak myślenia abstrakcyjnego? No i czy to nie byłoby mieszaniem w tych młodych makówkach.
Szczypto pisałam tu już wcześniej, że znam tematykę równości szans kobiet i mężczyzn ponieważ od 10 lat realizuję projekty z dofinansowaniem UE, piszę je i realizuję. Również dla szkół i przedszkoli, a więc jestem z GM oswojona
Nie można odsuwać na bok całkowicie wszystkich argumentów przeciw
A w jakim kontekście pisałaś o Zippim bo mi to umknęło? Szczerze to nie wiem o co chodzi i co ma to wspólnego z GM?
Mam na myśli oczywiście poważne kwestie - nie wybór zabawki czy ubrania do przedszkola.
ale o uczestnictwie w programach typu gender nie dziecko powinno decydować.